Monthly Archives: april 2011

Stockholm – Naturhistoriska Museet

Det är tisdagen den 12/4 och det är morgon, tidig morgon.
Samling på Språngbrädan redan 06.45 för dagens naturutflykt – Naturhistoriska museet. Alla, förutom en, hade tagit sig till Språngis denna morgon för att hinna göra lite matsäck att ha med på resan. Det var mackor, festis och godis som gällde.

Tack vare Julie, som höll med en bil, och Monika på Örta som också lånade ut en buss till oss, kunde vi alltså packa in oss allihopa i tre minibussar och starta vår långa färd. Resan gick bra, men med två stopp på vägen och en urvickad termos kaffe i bakluckan på våran buss var det skönt när vi var framme. Monia var den som planerat denna resa in i minsta detalj med mat och tipsfrågor. Men först var det Cosmonova som skulle gälla.
Vi skulle få se – Hubble: Drömmen om nya rymdupptäckter.

Efter denna fantastiska film om austronauterna som reparerade Hubble var det dags för en tipsrunda. Monia hade tagit ut en del frågor om utställningen ”den Mänskliga resan” som vi alla fick besvara.

Efter att tittat på vår historia var det fritt att vandra runt och titta på andra utställningar. Där fanns dinosaurier, fiskar, fåglar, valar, fjärilar och Gud vet allt.

Intressant var det i alla fall och en personlig favorit måste vara den här Myrkotten. (tänk att det finns såna). Vid tvåtiden var det dags att bege sig hemmåt. Men innan vi begav oss hem hade Monia planerat in ett stopp på McDonalds i Upplands Väsby. (tror det var många som uppskattade en burgare just då)

Efter maten var det så dags att bege sig de närmare 20 milen hemmåt men det gick förvånansvärt fort och utan onödiga stopp och vi var tillbaka vid Språngis i halv fem tiden.

Tack för en trevlig dag.

Språngbrädans PÅSKBUFFÈ 2011

Alla inskrivna elever bjuds på fredagens påsklunch!

Inlagd sill

Solöga

Ägghalvor med gul och röd kaviar

Ägghalvor med majonäs och räkor

Hel lax inkokt med Susannes specialsås

Påskskinka – potatissallad – mimosasallad

Baconlindadkorv – hemgjord korv – senap

Fransk ostomelett

Ugnsomelett med räkor

Målade ägg – kaviar

Grönsallad

Kokt potatis

Bröd och ost

Påsktårta – Kaffe – te

Smaklig måltid och ett härligt påsklov önskar vi er!

Vi har upplevt en fantastisk VÄRLDSDELSVECKA med Monia

I ett flygande fläng har vi smakat på Afrika, Asien,Europa, Nordamerika, Sydamerika och Oceanien. En vecka som denna kräver mycket planering och tankearbete för att alla detaljer ska falla på plats! Livsmedelsinköp från alla möjliga affärer för att varje krydda, vinäger eller grönsak skulle bli den rätta.

En dag genomgick StoraRummet en förvandling  med massor av kuddar, tyger och ljuslyktor som spred ett orientaliskt sken över våra hungriga ansikten. Monia lät oss sitta på golvet och äta med pinnar. Vilket alla testade och vissa kämpade envist med riskorn och  mot fiskben utan att ge upp!

En riktig helhetsupplevelse!

Resultatet av Monias  arbete blev:

Hamburgare med bröd & amerikanska tillbehör- – USA, Kanada &Nordamerika

Chilibräserad regnbåge med ris, friterade brödstickor. –Asien

Afrikansk kycklinggryta med couscous –Afrika

Grekisk sallad med vitlöksbröd & tzatziki –Europa, Grekland

Brasiliansk räkpanna med pasta–Sydamerika

Potatis&purjolökssoppa med damperbröd –Oceanien, Australien, Nya Zeeland

Tack Monia säger vi alla!