Monthly Archives: maj 2011

Slovenien – Studieresa 2011

Onsdagen den 4 maj samlades en grupp med förväntansfulla elever på Språngbrädan klockan 10.30. Den här dagen var det dags att göra den efterlängtade resan till Slovenien. Klockan 13.00 skulle bussen hämta upp oss, 9 elever + 3 handledare, för avfärd mot Arlanda och före det intogs en gemensam lunch och matsäck gjordes.

Väl ombord på planet var det en hel del nervösa elever – några hade aldrig flugit förr och trots att vi inte fick sitta tillsammans så  gick allt bra och efter en mellanlandning i Frankfurt kom vi till Ljubljana strax efter 22.00 på kvällen. Alla var nu hungriga – men före maten måste det till en taxiresa samt incheckning på hotellet. Klockan hann därför bli närmare elva innan vi tågade in på en slovensk pizzeria för en matbit. Här kom första upptäckten att vi inte var kvar i Sverige – det var inte de vanliga traditionella pizzorna som fanns på menyn. Bland annat fanns där pizza med glass och chokladsås på.

Efter en fantastisk måltid var det så dags att dra sig tillbaka till hotellet. Klockan var nu en bra bit över 12 på natten. En jobbig dag det här.

Dag 1 startade tidigt och eftersom ingen frukost fanns att tillgå på hotellet var hela gruppen ute på en tidig morgonpromenad redan 7.30 för frukost på en uteservering bredvid järnvägsstationen. Efter detta väntade det första studiebesöket (PUM) som visade sig vara en liknande verksamhet som Språngbrädan och där deltagarna var i åldern 15-25 år.

Där hade man kreativa aktiviteter såsom konst och form samt cykelrenoveringar i kombination med eventuella studier. Språngbrädans elever som var med på resan fick chans att öva sina färdigheter i det engelska språket och vi fick en trevlig stund ihop med några av de Slovenska eleverna. Det hela visade sig bli väldigt lycka dag.

Dag 2 besöktes ett projekt för de hemlösa i Ljubljana. På de hemlösas center Kralji Ulice fick vi en gedigen redogörelse för hur situationen ser ut för hemlösa i Ljubljana och hur man arbetar med att få individerna att bryta sitt livsmönster. Bl.a genom möjligheten att sälja tidningen Kings of Street som en form av samhällstjänst.  Dessutom fick vi en bild av hur socialtjänsten i Slovenien fungerade och hur lite hjälp man faktiskt hade rätt till. Efter detta var alla otroligt tacksamma för att vi bor i Sverige.

Under detta besök blev vi av en f.d. uteliggare, numera assistent på centret, bjudna på kaffe  som visade sig för vår svenska smak helt bedrövligt nästan odrickbart och här fick vi bita ihop, le och av artighet tömma våra koppar. Ett stort prov på social kompetens som nästan alla klarade! Efter detta studiebesök åts det lunch i små grupper och eftermiddagen delades upp i antingen badet eller ett besök på zoo. Oavsett vad man nu gjorde var alla nöjda efter dagens slut. En dag som skulle gett många kryss i ”motionsrutan” , som vi har i vår närvarolista på Språngis!

Dag tre var det dags för lite kultur. Efter en förmiddag på stadens marknadsplats där vi både smakade och tittade på honung, korvar och skinkor under en gassande sol så tog vi alla linbanan upp till det stora slottet som låg vackert beläget på en bergsknalle mitt i stan.Ett flertal hade nog en svindelkänsla vid uppfärden då hela staden öppnade sig framför våra fötter i ”glasburen”.

Efter en mödosam spiraltrappsklättring så fick vi på toppen av tornet njuta av en otrolig utsikt över alla hustak där man såg de snöklädda alperna som en kuliss långt borta i fjärran. Efter detta gjordes en guidad båttur där vi fick höra lite av Ljubljanas historia och kvällen avlsutades med gemensam middag runt niotiden.

Dag 4. Slutet av resan tillbringades vid Slovenska kusten så den här dagen var det dags att flytta ut från hotellet och bege oss till ett nytt ställe. Redan klockan åtta gav vi oss iväg och på vägen besökte vi grottsystemet Postonja som var uppskattat om än lite läskigt. Vi startade med en tågresa 2 km rakt in i grottsystemet sen blev det en promenad på en timme genom underbara platser med stora salar av stalagmiter och stalagtiter. Visserligen var det lite kallt i grottorna men alla uppskattade även detta besök. Efter grottorna gjordes ett stopp på en farm för en trerätters middag. Fantastisk mat  och äppeldryck där varje råvara kom från gården,  som grädde på moset fick vi njuta av en helt fantastisk utsikt.

Väl framme vid vår destination kom nästa positiva överraskning. Ett jättefint hotell tjugo meter från havet och med havsutsikt för alla.

Dag 5 blev det dags att prova lokaltrafiken (vilken inte hade så gott rykte hade vi förstått vid tidigare studiebesök) genom att besöka kuststaden Kooper, vägen slingrade sig fram med stup mot havet och höga berg på andra sidan, en otroligt vacker och även lite skrämmande resa på 40 min. Där var ett studiebesök inbokat på projektet Sredisce Rotunda som är ett stödcenter för studenter beläget i en del av ett kloster. En av de ansvariga var en karismatisk katolsk präst som arbetar stödjande. Vi fick tillfälle att besöka klostrets katolska kyrka vilket blev en uppskattad upplevelse då glansen av de mycket gamla relikerna fick sin historia berättad. Då en i vår grupp arbetat i en svensk kyrka blev det naturligt nyfikna frågor och jämförelser. Många vågade diskutera sina funderingar med den mänskliga prästen som  delade ut kloka ord på vägen till oss alla. Efter bussresan tillbaka kunde vi konstatera att det gick hur bra som helst att åka buss bara man vet var man ska kliva av och på!

Vi tillbringade sedan resterande tid av resan i den gemytliga genuina fiskebyn Piran som vi nådde genom en kvarts rask promenad med hänförande utsikt efter strandpromenaden. Kyrkans gräsklädda muromgärdade innergård  blev en naturlig mötespunkt då vi alltid måste passera den för att komma hem till hotellet.

Dag 6. I Piran fick vi vid vårt första besök njuta av resterna efter ”Saltfestivalen” som firats dagen innan. Alla de ”LadyLufsen”-lika gränderna och gatorna var smyckade med bladgirlanger och bladkvastar. Vilket mottagande! Vi upptäckte lokala sevärdheter och många trappsteg som slingrade sig upp och ner i de trånga gränderna, prövades med skiftande resultat,  ibland blev det en extra lång omväg!  Otroligt att delar av Sloveniens folk bor och lever sin vardag i den här för oss exotiska miljön.

Vid hotellet vågade de modiga prova temperaturen i Adriatiska havet. – Har vi tagit oss ända hit ska vi allt bada! Det ”iskalla” klara vattnet dolde både kräftor och maneter som fick klappas! Det blev ett skönt avslut att få vila fötter och ben som gjort ett fantastiskt jobb under denna upplevelserika resa!

Sista måltiden blev festlig och bjöd på helt nya smaker för de allra flesta. Alla hade vi klätt upp oss och vi njöt riktigt av vår sista kväll i detta vackra land. I en fiskeby blir det naturligt att prova bläckfisk, både 8- och 10- armad, tonfisk och räkor. Huvudrätten blev kött eller fisk sedan avslutades måltiden med en typiskt Slovenskt bakverk eller glass.

Dag 7 – hemresa. Denna dag finns inte så mycket att säga om annat än att det finns roligare saker att göra än att sitta nästan 5 timmar på en flygplats och vänta. Men allt gick bra och vi återkom till Sandviken i elvatiden på kvällen. Ytterligare en lång dag för oss alla.

Så slutligen – ett stort tack till er ALLA som var med,  som bet ihop och kämpade på, i motlut, medlut och med skavsår . Ett underbart land med fantastiska människor och en helt fantastisk grupp att resa med som tålmodigt väntat på mat..flyg…bussar…båtar… m.m. utan att tappa humöret! Vilket höll i sig hela vägen hem till Sandviken! Ni är fantastiska! Vi tar alla med oss många roliga och  minnen från denna resa där vi alla vuxit som människor genom våra möten med detta härliga land.